Nyhetsbrev med senaste nytt från Näringslivskontoret i Mark.
Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Byalagsbrev nr 2 2020 - Stort tack för din insats i vårt samarbete


Marks kommun vill rikta ett stort tack för ert deltagande under byalagsmötena tidigare i år. 

Under mötena framfördes ett önskemål om ett extramöte tillsammans med teknik-och servicenämnden, för att behandla frågor kring gång-, cykel- och mopedvägar (gcm-vägar). Marks kommun ber att få återkomma med datum och mer information angående detta möte. 


Lämna synpunkter om framtiden för landsbygder

EU-kommissionens initiativ Longterm vision for rural areas handlar om vilken roll landsbygder ska spela i samhället i framtiden. Nu har du chansen att lämna synpunkter på initiativet. Läs mer här.


Så arbetar vi med landsbygdsfrågor

På näringslivskontoret arbetar Malin Silow, näringslivsutvecklare med inriktning destination och landsbygd, Camilla Olsson, näringslivsutvecklare och Maya Hultgren Saksi, kommunikations- och näringslivschef.

Vi ansvarar för landsbygdsfrågor och destinationsutveckling utöver näringslivsfrågor. Vi svarar på medborgarförslag och är remissinstans till frågor som rör landsbygden. Vårt uppdrag är att ge stöd, råd och löpande service till vår landsbygd.

Vi arbetar ständigt med att hitta nya sätt att utveckla hela kommunen – så har du tips, tankar och idéer, hör gärna av dig.


Så fick Sätila Sportklubb bidrag från Leader

På Näringslivskontoret ansvarar vi för landsbygdsfrågor och destinationsutveckling utöver näringslivsfrågor. Vi svarar på medborgarförslag och är remissinstans till frågor som rör landsbygden. Vårt uppdrag är att ge stöd, råd och löpande service till vår landsbygd.

Vi arbetar ständigt med att hitta nya sätt att utveckla hela kommunen så har du tips, tankar och idéer,  hör gärna av dig.

Marks kommun stöttar årligen Leader Sjuhärad ekonomiskt  med cirka 700 000 kronor och vi vill uppmuntra både företagare och ideella organisationer att söka bidrag till utvecklingsprojekt i kommunen. 

Nyligen beviljades Sätila sportklubb i Marks kommun 300 000 kronor för att skapa Camp Lygnevi.

Sätila är en ort som idag saknar en naturlig samlingsplats där gamla och unga kan umgås genom fysisk, avgiftsfri aktivitet. Det här vill sökanden ändra på genom att skapa Camp Lygnevi som ska förstärka platsen som den naturliga utgångspunkten för spontan motion och rekreation i området.

Ett sportotek med utlåning av redskap till olika typer av strandaktiviteter, kajakuthyrning, en discgolfbana och ett fast vindskydd är exempel på det som ska genomföras i projektet. Syftet är att göra platsen attraktiv för såväl invånare som besökare/turister. Projektet genomförs i samverkan mellan ideella föreningar i Sätila, där Sätila sportklubb är den aktör som kommer ansvara för utlåningen och uthyrningen. 

– Vi hoppas att Camp Lygnevi ska bli en naturlig mötesplats över generationsgränserna och att det bidrar till ökad motion och rekreation i Sätila Sand-området, säger Joakim Ekberg, Ordförande för Sätila Sportklubb.  

Gör som Camp Lygnevi och ansök om medel för ditt projekt.

Nedan listas de paraplyprojekt hos Leader som är öppna för ansökningar.
Sprid gärna kunskapen till föreningar, företag och privatpersoner hos er.

Läs mer här


Nu asfalteras cykelvägen längs Hyssnavägen mellan Sätila of Sweden och Almered

Byggnationen av gång- och cykelvägen mellan Hyssna och Sätila är inne i slutskedet. Sista delen mellan Sätila samhälle och Sätila of Sweden kommer att bli klar under hösten. Läs mer här.


Nytt resecentrum i Kinna

Kinna kommer få ett nytt resecentrum. Det står klart efter att kommunfullmäktige nu har fattat beslut om nybyggnation.

Här kan du läsa mer om detta.


Stabilt läge för Mark - krisledningsnämnden ställer om

Läget för kommunens samtliga förvaltningar och bolag har varit stabilt en längre tid. Kommunalråden Lisa Dahlberg och Tomas Johansson är trygga med kommunens beredskap och hantering av coronaviruset covid-19:
- Krisledningsnämnden ser att det arbete som behöver göras för att fortsatt hantera pandemin och dess effekter sker på ett bra sätt i kommunens verksamheter. Läs mer här.


Advent i Mark blev succé redan första året

I vinter har du åter möjlighet som invånare eller verksam i Mark att vara med och bygga gemenskap i projektet ”Advent i Mark”. I projektet vill vi inspirera och engagera föreningar, byalag, näringsliv och markbor att bidra till aktiviteter i hela kommunen, som människor vill besöka för en trevlig stund. 

Som en del i projektet Advent i Mark har Rydals museum bjudit in allmänheten till att vara med och formge och dekorera fönster i Rydals fabriksfastighet, som kommer att tändas upp ett i taget som en adventskalender. Vi hoppas nu att fler vill delta genom att sprida den stämning som byggs upp i Rydal till resten av kommunen.

Dela gärna informationen och uppmuntra till engagemang på era orter. För mer information läs här.


Marks kommun söker offentliga julgranar!

Ska ni ta bort en gran på er tomt? Teknik- och serviceförvaltningen letar efter lämpliga granar att sätta ut på allmänna platser till julen 2020. Kanske är det just din gran vi letar efter! Läs mer här.


Destinationsutveckling

Grunden är lagd för destinationsutvecklingsarbetet i Marks kommun. I näringslivsprogrammets handlingsplan (punkt 7f) formuleras inriktningen såhär: "Vi ska öka Marks attraktionskraft genom att tillsammans med besöksnäringen utveckla näringen och synliggöra kommunen för både besökare och invånare". 

Marks kommun har påbörjat ett arbetsdokument gällande destinationsutveckling. Arbetet med att inhämta material till arbetsdokumentet påbörjades redan under året 2019, via flera workshops med näringen och via en besökskartläggning som gjordes av Marks kommun utifrån ett besöksnäringsperspektiv.

Dokumentet ska peka ut den gemensamma inriktningen för destinationsutveckling. Arbetet är tänkt att utgå från två fasta tematikområden, Tygriket och Friluftsliv och två rörliga tematikområden som byts ut fortlöpande, baserat på behov och omvärld.

Marks kommun värdesätter byalagens lokala förankring och input och vill be er att ta del av arbetsdokumentet destinationsutveckling och lämna era tankar och idéer till det fortsatta arbetet. 

Dokumentet skickas separat i e-post. 


Bättre förutsättningar för ett växande näringsliv

Under sommaren har NyföretagarCentrum Mark bildats. Verksamheten syftar till att stimulera nyföretagande och är därmed viktig för tillväxten. 

-  Det känns fantastiskt att vi kan slå upp portarna för ett NyföretagarCentrum i Mark. Nu kan vi erbjuda markbor som funderar på att starta eget företag – eller som redan har startat – kostnadsfri rådgivning, säger ordförande för NyföretagarCentrum Mark, Hans Nilsson.

Den officiella invigningen av NyföretagarCentrum Mark kommer att hållas den 14 september. Tillsammans med näringslivet medfinansierar Marks kommun denna viktiga verksamhet. 

 - Verksamheten har smygstartat eftersom det funnits en efterfrågan på rådgivningar, så behovet är det ingen tvekan om. Vi ser gärna att näringslivet i Mark hjälper oss att sprida det goda budskapet om NyföretagarCentrum Mark, så att ännu fler långsiktigt bärkraftiga företag kan starta i kommunen, säger Hans Nilsson.  

Mer information om NyföretagarCentrum Mark finns här


Ansök om ekonomiskt näringslivsstöd i samband med coronapandemin

Den 27 maj i år beslutade Kommunstyrelsen att tillgängliggöra en miljon kronor i stöd till företagarorganisationerna.

Syftet med stödet är att lindra de negativa effekterna som coronapandemin har på näringlivet.

Läs mer om stödet här.


Byggentreprenörer lär sig om corona när olika delar av kommunen samverkar

Byggentreprenörer lär sig om corona när olika delar av kommunen samverkar

När oron för corona ökade hos de byggentreprenörer som Marks Bostads AB anlitat, då ryckte socialtjänsten tillsammans med medicinskt ansvarig sjuksköterska in. Man bjöd in till ett informationsmöte och spred kunskap om såväl virus som skyddsmaterial.

Läs mer om informationsmötet här.


Vi finns här för dig

Näringslivskontoret 2020: Camilla Olsson, Maya Hultgren Saksi och Malin Silow

Alla delar av kommunen ska se Mark som den självklara platsen att utvecklas på.

Tveka inte att höra av dig till oss, vi är länken mellan dig och kommunens verksamheter.


Har du några frågor eller vill lämna synpunkter till Näringslivskontoret  där vi tar hand om landsbygdsfrågorna, kontakta oss gärna på:
naringslivskontoret@mark.se

Du kan också kontakta oss direkt: 
Malin Silow: malin.silow@mark.se 



Kommunikations- och näringslivschef:
Maya Hultgren Saksi: maya.hultgrensaksi@mark.se


facebookinstagramlinkedinhomepage

Du får detta nyhetsbrev eftersom du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Sent with Get a Newsletter