Nyhetsbrev maj 2020
 

Gör en livsviktig skillnad i lidande människors liv!

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Orent vatten skördar liv i Burundi

 
 
 

Många väntar på att få rent vatten.

 
 

Tack till våra gåvogivare!

Våra gåvogivares trogna stöd har medverkat till att mer än 400 tusen människor i Rumonge provinsen har tillgång till rent vatten idag.

 

Behovet fortfarande stort

Vattenteamet  har rekognoserat och funnit att det finns källor och möjlighet att föra fram rent vatten till ytterligare 3 befolningscentra. 

 

VI GLÖMMER ER INTE!

 

Alla inser vi, att världen är annorlunda. Det vi tagit för givet, har förändrats. Att gå till jobbet, göra familjebesök, titta på sport eller träffa vänner för en kopp kaffe, är inte självklart.

På Burundihjälpen upplever vi också förändringar, vi respekterar myndigheternas rekommendationer, att arbeta hemma. Vår service och kommunikation på olika sätt förändras.

Vi tänker givetvis också på dig som gåvogivare och ber och tror att du och dina nära håller er friska. Vi värdesätter dig väldigt högt och hoppas att vi alla ska kunna gå trygga genom krisen.

Även om vi drabbas i viss mån så vet vi att de återkomna flyktingarna och befolkningen i Burundi utsätts för en mycket svårare situation. De hör ju till de mest fattiga och utsatta människorna i hela världen, redan innan den här krisen.

Och nu hotar också Corona-viruset deras liv och familjer. De bor vanligtvis tätt inpå varandra i trånga bostäder och utsätts därför lätt för smitta. Sjukvården är svag ute i byarna och sjukvårdspersonalen har dåligt med skyddsutrustning för virusangrepp och den tekniska utrustningen dålig. 

Vi hör inte om några stora förändringar i landet på grund av Corona-viruset. De uppgifter vi fått är en död och att ett 20-tal har konstaterats smittade i Bujumbura. Marknader och handel är öppen men priserna stiger. Handtvätt utanför alla samlingslokaler och kyrkor. Alla flyg är inställda och gränserna stängda.

Vi får nu pröva på hur det är att leva isolerade i vårt moderna samhälle. Det är en svår situation att vara isolerad i karantän fastän vi har bra tillgång på mat och social service. Genom telefoner och datorer är vi uppkopplade till omvärlden och kan hålla kontakten med nära och kära.

Våra vänner i Burundi är vana vid en liknande situation. De har levt isolerade som flyktingar, man har föraktat, diskriminerat och stött ut dem, bara av den orsaken att de är ett annat folk. Deras isolering var inte kortvarig några veckor, utan 40 år i flyktingläger.

Vårt arbete drabbas naturligtvis och begränsas genom att insamlingsresultatet sjunker, vi har måst stoppa pågående vattenprojekt i brist på medel, det inte är som förut. Men våra gåvogivare och vi alla gör vårt yttersta och håller kontinuerlig kontakt för att ge fortsatt stöd från våra gåvogivare i Sverige.

Nej vi glömmer inte dem som drabbats i den kris som världen upplever. Vi fortsätter vårt stöd genom att förmedla våra gåvogivares omtanke och generositet.

Med önskan om frid och hälsa

Uno Gustafsson

Verksamhetsledare

 

Swish 123 582 01 05     eller     Bankgiro 473-1584