Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren. Avsluta prenumeration? Klicka här.

Nyhetsbrev 3 2012

Året som gått: Ordförande har ordet

2012 börjar närma sig sitt slut och ett nytt år, 2013, är i antågande. Att med några ord försöka beskriva allt det goda grannsamverkansarbete som utförts i landet, i samverkan mellan engagerade aktörer, är inte lätt.

Jag kommer dock att minnas 2012 som ett år när grannsamverkan ytterligare befäste sin position som en metod, som rätt utförd, gör skillnad för människor i flerfamiljsboenden och villaområden. En metod som ökar tryggheten och minskar brottsligheten. Ett lysande exempel på det är projektet Grannsamverkan i flerfamiljshus i Halland. Givetvis finns det också andra goda exempel i landet.

Jag är helt övertygad om att Grannsamverkan under 2013 kommer att nå nya höjder. Engagemanget från de aktörer som i dag arbetar med grannsamverkan kommer att fortsätta under det kommande året. Efterfrågan från boende i olika boendeformer kommer att fortsätta att öka.

Det är glädjande men det kommer också att ställa krav på oss som arbetar med grannsamverkan att hitta bra och långsiktiga lösningar för samverkan. Att följa den forskning som sker och ta del av de studier som presenteras för att nå ett ännu bättre resultat i framtiden.

Jag önskar er alla en god jul och ett riktigt gott nytt år!


Grannsamverkan i Halland prisas

Projektet Grannsamverkan i flerfamiljshus i Halland har vunnit den svenska brottsförebyggande tävlingen European Crime Prevention Award, ECPA.

Projektet har minskat brottsligheten med 37 respektive 23 procent i två bostadsområden.

Grannsamverkan i flerfamiljshus är ett projekt där den lokala polisen i Halland tillsammans med boende, försäkringsbolag och bostadsföretag framgångsrikt minskat brottsligheten — främst inbrott — i flerfamiljshus i två socialt utsatta områden (Sörse och Andersberg). Före införandet av grannsamverkan visade undersökningar bland boende att främst utlandsfödda personer uppgav att de kände en oro för att gå ut på kvällar och nätter. Polisstatistik visade också att förhållandevis många polisanmälningar kom från områdena.

– Vi var måna om att få till stånd en långsiktig minskning av brottsligheten. Det är svårt för polisen att lösa utan samverkan, säger Tomas Jansson, poliskommissarie på polismyndigheten i Hallands län.

Grannsamverkan startades 2007 i området Sörse och 2008 i Andersberg. Bland aktiviteterna märks utbildning i brottsprevention av ett antal kontaktombud, nattvandringar samt trygghetsvandringar där boende tillsammans med bostadsbolag kunnat peka på otrygga platser i närmiljön — exempelvis oklippta buskage och dålig belysning. Polisen utökade också inledningsvis sin fotpatrullering i områdena med en timme i veckan.

Projektet får pris för att ha lyckats med den svåra utmaningen att etablera och upprätthålla grannsamverkan i flerfamiljshus i två socialt utsatta områden i Halland Anonymitet och rädsla för att gå ut efter mörkrets inbrott präglade tidigare vardagen för många boende i områdena. Polisen har i samverkan med relevanta aktörer som boende, försäkringsbolag, bostadsbolag och högskolan fått till stånd ett långsiktigt och uthålligt brottsförebyggande arbete. Verksamheten är externt utvärderad och uppvisar tydliga resultat i form av färre inbrott, minskad skadegörelse och ökad trygghet bland de boende.

Källa: BRÅ


Så julhandlar du säkert på nätet

Rekordmånga svenskar väntas köpa sina julklappar på nätet i år. Men det finns fallgropar. Känner du dig osäker kan ett alternativ vara att betala julklapparna i efterhand med faktura.

På Posten känner man redan nu av ett ökat tryck i e-handeln inför julen.

– Vi kände tecken redan för 14 dagar sedan. Nu har det smällt till ordentligt, säger Arne Andersson, e-handelsexpert på Posten.

E-handel i Sverige är relativt säkert, men varje jul de senaste åren har det dykt upp nätlurendrejare.

– Det gäller att vara lite streetsmart på nätet före jul. Varje år så dyker det upp någon typ av problem, säger Anna Chrona, pressansvarig på auktionssajten Tradera.

För två jular sedan var det sajten Kameraexperten som lurade tusentals kunder på miljontals kronor genom att helt enkelt låta bli att skicka de varor som beställts via sajten. Två personer dömdes senare till fleråriga fängelsestraff. Förra året var det en sajt som hette snow-house som lockade med billig hemelektronik — för billig för att vara sann. Den avslöjades snabbt som en bluff.

– Folk kan bli lite förblindade när de ser ett väldigt bra erbjudande. De släpper kanske hämningarna och tar sig inte tid att undersöka erbjudandet och företaget, säger Stefan Karlsson på prisjämförelsesajten Pricerunner.

Men det finns alltså sätt att undvika att bli lurad. Symbolen trygg e-handel är till exempel en garanti, tipsar både Posten och Pricerunner.

– Man ska leta efter symbolen "trygg e-handel" om man känner sig det minsta osäker. Finns det en trygg e-handel-logga, då har man både hängslen och livrem, säger Arne Andersson.

Ett annat alternativ är att använda en betalningsmetod där man betalar när man får varan, till exempel att beställa hem julklapparna mot faktura eller mot postförskott. Och den som handlar för större belopp på auktions- och begagnatsajter, där affären vanligtvis görs mellan två privatpersoner, kan använda en mellanhand som Paypal eller Payson, där säljaren får betalningen när köparen bekräftat att denne fått varan.


Källa: DN


Polisen varnar för nya bedrägerier

De som redan blivit lurade och uppringda av personer som påstår att de är från Microsoft och ska åtgärda virus på datorn kan bli lurade igen, skriver gp.se.

Tidigare gällde bedrägeriet fjärrstyrda datorer och betalningskrav om ägaren ville få tillbaka kontrollen. Nu blir samma personer uppringda och får veta att pengar ska betalas tillbaka.

Polisen avråder de uppringda från att lämna ut några kontouppgifter eller liknande för en sådan insättning.

Källa: Göteborgsposten


Färre anmälda bostadsinbrott

Polisens särskilda inbrottssatsning har gett goda resultat. I Stockholm har antalet anmälda bostadsinbrott minskat med 18 procent i år jämfört med samma period i fjol. En trend som även avspeglas nationellt.

Under perioden januari till och med september förra året polisanmäldes över 30 000 bostadsinbrott i Sverige. Allra flest gjordes i Stockholms län där Polisen under våren startade en särskild inbrottssatsning, och där 38 poliser i dag jobbar heltid för att stoppa inbrotten.

Fram till den sista september anmäldes cirka 7 400 bostadsinbrott i länet, vilket är en minskning med 18 procent jämfört med samma period i fjol.

– Under juni månad noterades den lägsta siffran på bostadsinbrott sedan september 2008. Det visar att satsningen gett resultat, säger Fredrik Gårdare, insatschef och operativt ansvarig för satsningen.

Inbrottssatsningen pågår fram till årsskiftet och är en del av Polisens mängd- och seriebrottssatsning. Hittills har de genom underrättelsearbete identifierat cirka 220 personer bara i Västerorts polismästardistrikt som misstänks vara delaktiga i inbrotten och där 43 av dem ses som nyckelpersoner.

– Hittills har 211 personer gripits i länet. Framförallt handlar det om unga personer som är dömda för fler brott, men det rör sig också om personer som tillhör olika utländska grupperingar, säger Fredrik Gårdare.

Färre bostadsinbrott i hela landet

Även i övriga landet har antalet anmälda bostadsinbrott minskat. Under perioden januari – september anmäldes cirka 28 700 brott, vilket är en minskning med över 5 procent jämfört med samma period i fjol.

Fortfarande är det bara knappt 5 procent av bostadsinbrotten som överlämnas till åklagare. Detta beror på att inbrotten är svåra att utreda eftersom gärningsmännen ofta lämnar få spår efter sig.

– I takt med att vi anhåller och häktar allt fler splittrar vi upp gängen som ligger bakom många av inbrotten. Dessutom får det en brottsförebyggande effekt eftersom de veta att vi har koll på dem, säger Fredrik Gårdare.

Källa: Polisen.se


Se upp för tjuven i julhandeln

Julafton närmar sig och under de kommande veckorna är det många som gör sina julklappsinköp. Polismyndigheten i Östergötlands län vill därför uppmana allmänheten att vara extra uppmärksam vid julhandeln.

Inbrottsstölder
- Viktigt att tömma bilen på värdesaker. En bil full med exempelvis julklappar kan annars snabbt bli tömd av någon annan, även om den är låst. Det tar en bråkdels sekund att krossa rutan. Lämna därför aldrig värdesaker synligt i din bil, säger Joakim Jäderstig mängdbrottschef i Linköping.

Tjuven slår inte bara till på parkeringar utanför olika köpcenter, de slår även till hemma hos folk. Det är därför viktigt att ta in sina värdesaker.
- Även inbrott i bostäder tenderar att öka vid juletid. Viktigt att samarbeta med sina grannar om det är aktuellt att resa bort över julhelgen. Töm sopor och brevlådor, be grannen skotta bort snön, använd timer till belysningen. Försök att få det att se ut som om någon vore hemma. Låt exempelvis grannen parkera sin bil på er garageuppfart. Hjälp varandra med att bevaka varandras hem.


Ficktjuvar

Vid juletid är det inte bara tomten som är aktiv, även ficktjuvar dyker upp ur vrårna.
- I julruschen ökar trängseln i köpcenter och i butiker. Det är viktigt att inte lämna värdesaker obevakade i exempelvis kundvagnar. Genom att vilseleda och lura människor att rikta sin uppmärksamhet på annat lyckas ofta ficktjuvarna plocka åt sig värdesaker, säger Joakim Jäderstig.

Polisen i Östergötland uppmanar därför alla att ha koll på sina väskor och helst ha plånboken i en innerficka istället för i en handväska för att minska risken att ficktjuven enkelt kan lägga beslag på den. Bland annat är flera ligor, specialiserade på att stjäla, i farten. Dessa åker runt i landet och uppsöker köpcentrum, butiker med mera. Där det är mycket folk varpå man stjäl värdesaker från personer som inte är vaksamma.
- Lägg inte ifrån dig väskan, plånboken eller mobiltelefonen medan du slår in julklappar och andra paket, säger Joakim Jäderstig. Det gäller att även tänka till på exempelvis en restaurang eller ett kafé. När det ska handlas kaffe, ta med värdesaker som mobil fram till kassan.


Handel via internet samt handel med betalkort

Tjuven finns inte bara ute bland julklappköpare. För inte utsättas för något brott i samband med att man handlar julklappar på internet är det viktigt att man använder sig av de betaltjänster som de flesta sajter erbjuder och att aldrig betala i förskott till en okänd privatperson.
- Var vaksam på interneterbjudanden som verkar vara allt för bra, säger Joakim Jäderstig.

Försök undvika att betala med kort som är kopplat till lönekontot. Det kan också vara bra att använda ett kort där du får faktura från kortföretaget i efterhand, då kan du alltid bestrida fakturan om något blivit fel.
- Var observant när du tar ut pengar ur bankomater eller betalar med betalkort. För att skydda dig mot manipulerade uttagningsautomater och skimning så håll alltid handen över knappsatsen då koden knappas in och känn efter på plastramen vid kortinsticket så att det inte är en kortavläsare monterad, säger Joakim Jäderstig.


Om man blivit utsatt för brott så är det viktigt att anmäla brottet så snart som möjligt.

Gör din anmälan via internet eller på telefon 114 14. Om det är akut – ring 112!

Källa: polisen.se


Brottsförebyggande tips – märk och registrera dina ägodelar

Uppmärksamhet och engagemang i att tillsammans hjälpas åt att förhindra brott i det egna bostadsområdet utgör grunden för Grannsamverkan. Det innebär att alla i området är mer uppmärksamma på vilka som rör sig i området, noterar det som verkar misstänkt eller konstigt och tillkallar polis vid pågående angrepp.

Glöm därför inte att meddela dina grannar och/eller kontaktombud om du är bortrest mer än några dagar, förvara värdehandlingar och värdesaker på ett betryggande sätt och att vara allmänt vaksam om onormala händelser inträffar och kontakta polisen om du upptäcker något som verkar misstänkt.

Samverkan mot brott rekommenderar också att du 

  • märker stöldbegärlig egendom antingen via märkningsprodukter som finns att köpa på marknaden eller via märkutrustning som kan lånas av polisen (i vissa fall även från fastighetsbolag eller bostadsrättsförening)
  • för inventarieförteckning och/eller fotograferar/filmar dina värdesaker. Förvara materialet i bankfack eller i stöldskyddsregister Detta underlättar också dina kontakter med försäkringsbolag om olyckan skulle vara framme.

Att föremål är märkta verkar förebyggande då dessa går att spåra till dig som ägare och därför blir svårare för tjuven att sälja vidare.

Fler brottsförebyggande tips finns bland annat på samverkanmotbrott.se eller stoldskyddsforeningen .se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.