SäkerhetsBranschen - Medlemsinfo 2020-03-17 Öppna i webbläsaren


Ser du inte bilden? Klicka på visa/ladda ner bilder för att se brevet i sin helhet

Information med anledning av Covid-19

Kära medlemmar och samverkanspartners!

Just nu är det många som är oroliga och vi står alla på olika vis inför en utmanade tid. Det kan handla om vikande försäljningssiffror, svårt att få leveranser, sjukskrivningar, likviditetsproblem eller annat till följd av Coronaviruset. Vi alla blir påverkade på något sätt! 

Regeringen har lovat att hjälpa företagare med olika krispaket och det kommer i princip ny information varje dag och ofta flera gånger per dag. Vi på SäkerhetsBranschen lägger just nu väldigt mycket tid på att uppdatera oss om allt som händer och följer utvecklingen noggrant och finns här om ni behöver stöd, råd och/eller någon att prata med! Det finns hjälp att få och ni ska inte känna er ensamma i detta.
 

Vi som säkerhetsbransch har ett särskilt ansvar att upprätthålla våra verksamheter för att skapa trygghet i samhället! Tillsammans är vi starka!

Vi kommer även under nästa vecka att bjuda in till ett Webinar som vi fyller med bra information kring och uppslag kring hur man kan hantera den uppkomna situationen och hur vi kan anpassa och utvecklas.   

 

Ta hand om Er och om varandra!

Joakim Söderström
VD SäkerhetsBranschen


Krispaket för att mildra effekterna av coronaviruset

Förra veckan föreslog regeringen åtgärder i en extra ändringsbudget för att mildra de ekonomiska effekter som kan drabba företagen till följd av coronaviruset. Ändringsbudgeten ska beslutas den 19 mars. Nu presenteras ytterligare åtgärdspaket som går till Lagrådet för snabb behandling.

 

I takt med att Sverige och stora delar av övriga världen stänger ner och rekommenderar folk att inte vistas ute mer än nödvändigt, är det många företag i Sverige som kommer att drabbas ekonomiskt. För att minska de eventuella negativa effekterna föreslås nu en rad nya åtgärder:

1. Nytt system för korttidspermittering

Arbetsgivarens kostnad ska minskas med kraftigt utökad subventionsgrad. Det är en variant av det tidigare lagda förslaget om korttidsarbete. Förslaget om korttidspermittering föreslås träda ikraft den 7 april och gälla under 2020 men tillämpas från och med i dag den 16 mars.

Exempel från Regeringens presskonferens:


2. Sjuklöneansvaret

Staten går in och tar över sjuklöneansvaret under april och maj, det vill säga under två månader. Även egenföretagare ersätts genom att de får en schabloniserad sjukpenning för dag 1-14. Karensavdraget har sedan tidigare beslutats att det ska slopas mellan 11 mars och 31 maj genom att staten betalar ut sjukpenning för första dagen i sjukfallet. Försäkringskassan ser nu över hur detta ska hanteras i praktiken. Regeringen har även föreslagit att kravet på läkarintyg under sjuklöneperioden tillfälligt avskaffas. Den anställde kan därmed vara sjuk i upptill 14 dagar utan att behöva lämna läkarintyg till arbetsgivaren.

3. Anstånd med betalning till skattekontot

Företagen kan få en likviditetsförstärkning via skattekontot genom anstånd med betalning av arbetsgivaravgifter, preliminärskatt på lön och mervärdesskatt som redovisas månadsvis eller kvartalsvis. Förslaget innebär att företagen som har betalt in skatt på sitt skattekonto för januari till mars kan få skatten återbetald från Skatteverket. Anståndet avser tre månaders skatteinbetalningar och lämnas under längst 12 månader. En förutsättning för att nyttja de nya reglerna är företaget inte har större skatteskulder, inte missköter sin ekonomi eller på annat sätt är oseriösa.

 

Fortfarande finns en hel del frågetecken om hur allting kommer fungera men hör gärna av er om ni vill ha mer information om någon särskild del eller hur detta skulle kunna hjälpa just Er!

Vi rekomenderar även  denna sida med mycket nyttig information: Samlad information på Verksamt


 SäkerhetsBranschen

Katarina Bangata 65, Stockholm

TEL 08-721 40 50

E-POST info@sakerhetsbranschen.se

WEBB www.sakerhetsbranschen.se

facebooktwitterlinkedin

Du får den här informationen eftersom du är medlem i föreningen eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Vill du avsluta din prenumeration, klicka här.