Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.


Omvärldsanalys av energieffektiva vägfordon

finansierad av Energimyndigheten och administrerad av Svenskt hybridfordonscentrum


 
 


Elbilsreklam från början av 1900-talet
skrivet av Magnus Karlström

(google docs)

De flesta har hört en föreläsning om elbilar som börjar med deras vanlighet för hundra år sedan. Färre har sett annonserna för dåtidens elbilar. De tidiga försöken att sälja elbilar känns bekant.

Början av 1900-talet var en liten guldålder för batterielbilen i USA. Citatmaskinen och uppfinnaren Thomas Edison gav ett smakprov på tidens anda i ett citat från 1910 “In 15 years, more electricity will be sold for electric vehicles than for light”[1].

Edison var en affärsman med ett intresse av att öka försäljningen av elbilar eftersom han arbetade med och sålde batterier [1,2]. Han arbetade b la med nickel-järn batteriteknologin, som har blivit intressant för forskare igen [4]. Sveriges store batteriman Waldemar Jungner uppfann NiCd batteriet 1899 som urspungligen var ett NiFe batteri med en mindre del kadmium. Jungner och Edison hade en lång patenttvist om batterier i början av 1900-talet [5].

Den totala produktionen av personbilar i USA 1900 var 4192, varav 28% var batterielbilar [3]. Amerikanska företag som Baker Electrics, Hupp-Yeats, Rauch & Lang, Columbus Electric och Anderson Electric  började annonsera för att öka sin försäljning. De försökte nå sina kunder via det förfinade veckomagasinet Literary Digest, som var känt för att ha affärsmän som sina prenumeranter [1].

Reklamen lyfte fram att elbilen var enklare att använda än bensinbilen. En nackdel för bensinbilen var att den manuellt var tvungen att vevas igång. Elbilen hade inga illaluktande avgaser och ansågs som en mer sofistikerad teknik lämplig för en rikare kundgrupp som hade råd med den relativt dyrare elbilstekniken [1].

Den tidiga bilindustrin hade problem att få kundernas förtroende eftersom det fanns tekniska problem. Elbilssindustrin fick problem i början av 1910-talet p.g.a. för höga förväntningar, men även att bensinbilen utvecklades snabbt [6]. Elbilstillverkare som Baker försökte 1912 lugna kunderna med reklam om elbilarnas tillförlitlighet.

“During fourteen years of continuous manufacture, the Baker Company has never sold an unsuccessful model. While the car has always been in the forefront of electric vehicle improvement, nothing experimental has ever been offered the public in a Baker Electric. This record, we believe, is unique.”

Baker försökte också skapa en känsla av elegans och lyx genom att kalla sina elbilar för “The Aristocrats of Motordom”.

Hupp-Yeates försökte kombinera nostalgi med det senaste i teknikväg. Deras Hupp-Yeats Imperial kostade 5000 USD i dåtidens penningvärde. Den bilen skulle kosta ca 110 000 USD (735 000 SEK) idag. Deras reklam byggde på att kunderna skulle känna igen hästvagnen, men att den har blivit lite mer förfinad och lite mer anpassad till storstadens krav [1].

Rauch & Lang reklam från 1910 försökte sälja sin elbil med att det var så säker och robust att till och med en kvinna kunde köra den [1].

Columbus Electric försökte få de rika att köpa en elbil så att de skulle slippa åka kollektivtrafik [1].

1912 var det året med flest elbilar på vägarna i USA. Det fanns då 30 000. Konkurrensen från bensinbilen ökade. 1908 började Ford tillverka sin Model-T. 1912 sålde Ford 200 000 Model-T [1].

Elbilen minskade i betydelse i USA. Förklaringen var att de nya oljekällorna som hittades gjorde att bensinpriset sjönk, samt de allt bättre vägarna mellan städer gjorde att kravet på längre resor ökade. Bristen på standarder för laddning var en nackdel för elbilen [1].

Baker Electric gjorde en elbil 1911 som troligtvis hade en räckvidd på ca 200 miles (321 km) [1]. Om ni vill en ljuvlig Baker Electric från 1909 kan ni kolla den här filmen där Jay Leno jämför en Ford Focus Electric och en Baker Electric.

Titta gärna på artikel här om ni vill se exempel på reklamaffischer för elbilar från början av 1900-talet.

Kommentar

2010-talet och 1910-talet liknar varandra.

Det finns entreprenörer som gärna argumenterar för att elbilen kommer sälja i stora antal snabbt.

Elbilen är relativt dyr så många försöker sälja till de välbeställda. Det är viktigt att ge premiumkänsla.

Reklamen försöker sälja på att kunderna kommer känna igen sin gamla teknologi. På 1910-talet var det hästdroskor och nu är det bensinbilar.

En skillnad är att 1910 så var frågan om staten ska stödja elbilsindustrin inte en fråga för presidentkandidater.

Källor
[1] Pacific Standard. The First Golden Age of Electric Car Advertising. 2012 15 aug. länk

[2] History of the electric vehicle. Wikipedia. länk

[3] An Early Road Warrior. Electric Vehicles In The Early Years Of The Automobile. IEEE. 2004. länk

[4] Stanford scientists develop ultrafast nickel-iron battery. 26 juni 2012. Stanford News. länk

[5] Waldemar Jungner. Tekniska museet. länk

[6] David A. Kirsch. The Electric Vehicle and the Burden of History.

 
     
 


Information om nyhetsbrevet t ex om hur bli prenumerant
Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.