Nyhetsbrev från Heimbygda, december 2019. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Högtidsstämning i hembygden

Först och främst: Vilket makalöst jobb ni i hembygdsföreningarna runt om i länet har gjort för att skapa julstämning! Redan i november började det med marknader och mys och sedan har december varit späckat. Alla ni som lägger in era aktiviteter i kalendariet på hemsidan har hamnat i våra inlägg på facebook där vi sprider och marknadsför det ni gör, så se till att följa oss där och att lägga in i kalendariet!

Det händer såklart saker i hembygden även under jul och nyår. Bland annat: 

22 dec: Jultradition med dans och tomtebesök, Tomtan, Klövsjö hembygdsgård. Tid: 15-16.

22 dec: TomteJul på Lillsandsvallen, Rissna. Tomten och hans vänner jobbar för fullt med julklappar och annat bestyr inför julfirandet. Glögg, pepparkakor och varmkorv. Tombola. Musiktomtarna underhåller! Tid: 16-18

27 dec: Midvinterkväll. En härlig vinterkväll i en fackelupplyst fornminnespark med slöjdare, utställare och lotterier. Fornminnesparken i Funäsdalen 15.30-21. 

3 jan: Midvinterkväll. En härlig vinterkväll i en fackelupplyst fornminnespark med slöjdare, utställare och lotterier. Fornminnesparken i Funäsdalen 15.30-21. 

6 jan:  Trettondagsfestligheter. 

Trettondagsupptåg och prisutdelning i pepparkakshustävlingen. Jamtli kl 12-15.30 Arrangör: Jamtlis gynnare.

Berättarkurs!

Länsstyrelsen arrangerar ett antal kurstillfällen i Konsten att berätta din historia. Under januari blir det tillfällen i Undersåker, Svenstavik, Funäsdalen, Strömsund och Gäddede. Du hittar alla träffarna och mer info här på länsstyrelsens hemsida

För medlemmar i Heimbygda bekostar vi deltagandet för ett begränsat antal. Först till kvarn gäller, och du anmäler till dig kristina@heimbygda.se

Datum för årsmöte och rådslag

I vår kommer det regionala rådslaget tillbaka och blir en återkoppling till de kommunala vi gjort under detta år samt en uppdatering i arbetet med den regionala utvecklingsstrategin. Temat blir Kulturarvets roll för regional utveckling.

Datum för Rådslaget blir den 27 mars och platsen är Torsta.

Årsmötet följer som vanligt dagen efter, den 28 mars, på samma plats.

Mer information kommer längre fram.   

Vill du skriva i Jämten?

Eller känner du någon som kan? Nu har Jämten 2020 precis kommit ut och det är dags att börja på Jämten 2021. För detta behövs det skribenter, så nu söker vi er! Temat för nästa års bok kommer att vara 1980-tal, med stort utrymme för egen tolkning.

Uppdraget är utan ersättning och texten ska produceras under våren 2020. Senast 10 januari behöver vi ha din intresseanmälan med artikelförslag. Anmälan mailas till: kansli@heimbygda.se.

För frågor kontakta Heimbygdas ordförande Trine Amundsen, trine@heimbygda.se

Styrelsen önskar God jul!

Nu är julen här och det känns som hösten blåste förbi lite snabbt. Det har varit en period med mycket aktiviteter för oss i Heimbygdas styrelse. Höstmötet med fokus på medlemsvärvning var väldigt bra och vi fick med oss många inspel i det vidare arbetet med den viktiga frågan. Jag tror många blev inspirerade i att aldrig låta chansen att värva en ny medlem bara passera förbi! Vi i styrelsen tar med oss synpunkter på behovet av hjälp med material och mer information om vad hembygdsrörelsen i alla led står för och gör. Under hösten har vi haft möjlighet att ordna rådslag i varje kommun för att fånga upp inspel till den nya regionala utvecklingsstrategin. Det materialet sammanställs nu och vi kommer att anordna ett regionalt Rådslag 27 mars där vi bjuder in företrädare för regionen och andra aktörer som har haft motsvarande processer för att trycka ytterligare på betydelsen av ett levande kulturarv för regional utveckling.

Vi har precis fått klart med SHF, Sveriges Hembygdsförbund, att Heimbygda får deras uppdrag att hålla ihop arbetet med utveckling av verksamhet för barn och unga i hela landet. Detta är vi såklart jättestolta över och känner att det är en perfekt fortsättning på det projektet ” Så blir vi yngre!” som Kristina Ernehed har hållit i och som har uppmärksammats långt utanför vår egen region. Det innebär också att den digitala plattformen ” Lek- och lärbanken” under året kommer att integreras i den nya hembygdsportalen.

Det är så härligt att se vilken mängd aktiviteter som sker i föreningarna nu innan jul. Vi hoppas att det har varit många besökare och att ännu fler får upp ögonen för vilket fantastiskt arbete som görs ideellt av så många.

Vi från Heimbygdas styrelse önskar er alla ett riktig god jul och ett gott nytt år!

Hembygdsgården i Strömsund var en av alla platser tomten besökte under december. På vår facebooksida hittar du fler bilder och filmklipp. 

Heimbygda får nationellt uppdrag!

Vi har den stora glädjen att kunna berätta att Heimbygda från och med årsskiftet får ett nationellt uppdrag att jobba med föryngring inom Sveriges Hembygdsförbund. 

Satsningen är en nationell spridning av det föryngringsprojekt som Jämtland Härjedalens Hembygdsförbund Heimbygda med stor framgång drev mellan 2015-2018. Nu får Heimbygda uppdraget att utveckla arbetet över hela landet. 

- När vi arbetade med projektet regionalt såg vi hur föreningarna genom att fokusera på nya målgrupper, dela erfarenheter med varandra och hitta nya samarbetsformer kan nå och engagera yngre personer, säger Kristina Ernehed, ansvarig för satsningen och tidigare projektledare för projektet Så blir vi yngre i Jämtlands län

- Föryngringsarbetet är nära knutet till vår vision om en levande hembygd öppen alla. Det är viktigt för att hembygdsrörelsen även i framtiden ska vara en stark och vital del av samhället, säger Jan Nordwall generalsekreterare vid Sveriges Hembygdsförbund.

Satsningen innebär bland annat att lekolarbanken.se, en kunskapsbank för barn- och ungdomsverksamhet som tidigare funnit för Jämtlands län, nu utvecklas till en nationellt plattform. Ett nätverk för föryngringsfrågor kommer att etableras och en konferens kring föryngring blir ett årligen återkommande arrangemang. 

Smått och gott...

OBS: Dags att nominera!

Det närmar sig årsmötestider och vi tar gärna emot nomineringar till både Heimbygdas styrelse och till vår valberedning. Har du tips eller förslag så maila till kansli@heimbygda.se. 

Vad gör våra kommittéer?

Heimbygda har tre kommitéer, en för textil, en för byggnadsvård och en för våra språk. På vår hemsida hittar du mer information. Här kan du tex läsa om byggnadsvårdskommitéens deltagande på en spännande kyrkogårdskonferens i Skara. 

Tips om konferens!

Nu är programmet ute och anmälan öppen för NCKs årliga vårkonferens, i år med temat “Skapa hållbara framtider genom kulturarv”. Här hittar du mer info. 

Du känner väl till After work?

Vill du få nya upplevelser och intryck, roas för stunden eller lära för livet? Då är After work något för dig! After Work är en föreläsningsserie som arrangeras av Arkivet i Östersund varje torsdag 13.00. Föredragen kan ses live på Jamtli men sänds också på olika platser runt om i länet. Föreläsningarna är öppna för alla, de kostar inget och det finns alltid fika att köpa, även på platserna där de websänds. Här hittar du vårens program

Här hittar du After Work nära dig: Folkets Hus i Bräcke, Fjällmuséet i Funäsdalen, Centrumhuset i Hammarstrand, Församlingshemmet i Hede, Folkets Hus i Hoting, Föreninga i Klövsjö, Gamla kommunalhuset i Lit, Magneten i Krokom, Sockenstugan i Ede, Offerdal, Bygdegården på Rödön, Träffpunkten Fjällviolen i Storsjö,  Biblioteket i Strömsund, Biblioteket i Svenstavik och Biblioteket i Åre. Fika serveras på alla platser. Tid: 13.00

Information om Hembygdsförsäkringen

Hembygdsförsäkringen är en medlemsförmån för föreningar anslutna till Sveriges Hembygdsförbund. Grundförsäkringen som ingår i medlemsavgiften till Sveriges Hembygdsförbund omfattar ansvars-, förmögenhetsbrotts-, rättsskydd och olycksfallsförsäkring. Alla som går studiecirkeln "säker föreningsgård" får en självriskscheck till ett värde av 9300 kr. Läs mer om försäkringen här

Snyggast i hembygdsrörelsen?

Har du sett de fina t-shirtsen som finns här i hembygdsförbundets webbutik? Finns att beställa för alla medlemmar för en billig slant!

Känner du till Gnistan?

Förra året bildades fonden Gnistan av skaparna bakom integrationskören The Rockin Pots, för att göra det lätt för ideella krafter att söka pengar till integrationsprojekt. Har du/ni en idé som behöver pengar, eller vet du någon annan som kan vara intresserad? Kolla in här!

Tips till kommande nyhetsbrev mottages gärna!

Har du tips till kommande nyhetsbrev, eller andra synpunkter? Maila i så fall kristina@heimbygda.se. 

Och du, sprid gärna detta brev!

Heimbygda tackar våra sponsorer som bland annat möjliggör detta nyhetsbrev: Jämtkraft, Attacus, Persson Invest, Sillströms Åkeri och Oscarson Invest. 


www.facebook.com/Heimbygda-Jämtland-Härjedalen www.hembygd.se/heimbygda/

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem i Heimbygda eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.