DU BIDRAR TILL RÖRELSEGLÄDJE | NYHETSUTSKICK FRÅN HITTAUT

Närbild karta, kompass och insekt
Foto: Ben Aronstam

Tack för ett rekordår!

Hittautsäsongen är på de flesta orter nu till ända och det är dags att summera och utvärdera året som gått. Vi har nått nya rekord under 2019 och haft fler hittautorter, deltagare och registrerade checkpoints än någonsin tidigare! Varmt tack till dig som deltagit!

Hittauts deltagarantal har 2019 ökat med 50 % till 43 700. Tidigare undersökningar visar att hittaut har lika många oregistrerade deltagare som registrerade så det är troligt att hittaut är en friskvårdsaktivitet som sätter sisådär 80 000 personer i rörelse. Visst är det häftigt! Tillsammans har vi i år registrerat över 1,8 miljoner checkpoints! Runt 7 000 deltagare har tagit checkpoints på fler än en ort.


Resultat från deltagarenkäten

I oktober skickades en digital enkät ut till alla hittauts deltagare. Vi fick en imponerande svarsfrekvens på 20 % (6 261 svar) vilket ger oss en bra uppfattning om er som deltar i hittaut och vad ni tycker. Att komma ut och röra på sig är det som flest uppger som det bästa med hittaut. 2 av 3 svarar att de anser sig motionera mycket eller lite mer tack vare hittaut. Mediandeltagaren är ute minst 1 timme vid 10 tillfällen. Med 43 700 deltagare blir det 437 000 hittauttimmar! Läs mer om resultatet från deltagarenkäten på hemsidan.


Vinnare korade i hittauts tävling

Årets tävling är avslutad och vi har fått in så många fina bidrag, både foton och film. Roligt att ni delar med er! Tävlingsbidragen har kommit in från hela landet och fångar många olika dimensioner av hittaut. Den kreativa höjden är fantastisk och bidragen visar glädje, gemenskap, naturskönhet och lekfullhet. Här ser ni de 16 bidrag som i den hårda konkurrensen utsetts till vinnare.

Sovande barn i vagn med hittautkarta
Foto: Maria Holmberg

Dagsljusets betydelse

När vi nu går in i den mörkare årstiden är det viktigt att passa på att ta sig ut och få lite dagsljus. När det ljusnar på morgonen ökar hormonnivåerna av kortisol som gör att kroppen vaknar och från solen får vi D-vitamin som behövs för att bibehålla ett starkt skelett. Utöver dessa viktiga funktioner är det ju också härligt att vara ute i väder och vind, förutsatt att en är rustad med kläder efter väder. Hoppas du hittar andra sätt att komma och röra på dig nu när hittaut tar sitt vinteruppehåll.


Knappt har vi hunnit avsluta 2019 års säsong innan vi börjar planera inför 2020. Förhoppningen är att hittaut ska växa och spridas till nya orter över hela landet så att fler människor får tillgång till denna roliga och utmanande motionsform.

Än en gång vill vi på Svenska Orienteringsförbundet som jobbar övergripande med hittaut tacka alla deltagare för ett fint hittautår. På återseende till våren, förhoppningsvis på många nya orter!

Trevlig vinter!

önskar
Linnea Börjars
Rikstäckande projektledare för hittaut
Svenska Orienteringsförbundet

Följ oss i sociala medier

facebookinstagramhomepage