Välbesökt premiär
Den 13 oktober hölls den allra första träffen för det nybildade klädbytargänget i Rydebäck. Premiären hölls i PS Språktjänsts lokaler på stationsgatan och lockade under dagen ett 50-tal personer med klädbytarambitioner.
- Vi upplevde det som lyckat! Det var ju första gången så vi visste inte alls vad det skulle innebära eller hur många som skulle vara intresserade, säger Lotta Jarströmmer som tillsammans med Catrin Sjöman, Sofia Aspler och Malin Lindqvist anordnade Rydebäcks första klädbytardag.
De som hade anmält sig till klädbytardagen hade i förväg lämnat in de plagg som de ville byta bort, för varje plagg fick de en biljett som sedan kunde bytas mot ett annat plagg på själva eventet.
- Det som gjorde att det blev lyckat, är de människor som kom! Som stödde vår idé och vision. Som turades om och trängdes ihop i våra provisoriska provrum, som gav varandra smakråd och som bjöd på sig själva, säger Lotta
För miljön
Tanken med Swopping (en sammanslagning av engelskans ord för byte, swop, och shopping) är att man ska främja en mer hållbar konsumtion genom att, istället för att köpa nytt, byta med någon annan när man har tröttnat på ett plagg.
- Vi ville göra ett miljövänligt och kul evenemang där grundtanken var att minska klädsvinnet. Vi har ju alla något plagg som bara hänger längst in i garderoben och som kanske aldrig används, säger Lotta
Idéen föddes när Catrin Sjöman, inför Naturskyddsföreningens klädbytardag den 6 april, la ut en förfrågan i en Facebookgrupp. Hon undrade om det fanns ett intresse för Swopping i Rydebäck.
- Vi kände inte varandra sedan tidigare men lärde känna varandra på så sätt och filade tillsammans vidare på idéen att starta en Klädbytardag här i Rydebäck, säger Lotta
Ett plagg används få gånger
Enligt en artikel på Baam.se köper svensken i genomsnitt 50 plagg per år och varje plagg används, i genomsnitt, mindre än tio gånger.
Enligt Lotta gick de allra flesta hem med nya plagg de hade hittat och man planerar redan för nästa klädbytardag som ska äga rum i vår.