Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev från Geopark Skåne direkt i din inkorg

Polygonala pelare i basalt på Lönnebjär.

Med vilje och av nödvändighet går framdriften av Geopark Skåne på sparlåga för tillfället. Det betyder lyckligtvis inte att det saknas möjligheter att få del av Skånes fantastiska geologi!


Nätverksnytt

Nätverket Geoforum Skåne har haft någorlunda regelbundna möten under 2019 i form av en studiecirkel i samarbete med Studiefrämjandet. På förra mötet beslutades att vi vill fortsätta att träffas under 2020 och att en ny studiecirkel är en bra form för detta. Studiecirkelns tema kommer inte att ensidigt vara Skånes geologi, men det filas det lite på fortfarande.

Emilia Broberg/ Naturservice Kopparhatten guidar på Söderåsen under ett nätverksmöte.

Tykarpsgrottan dukade upp med fullt program på Geologins Dag 2019!

Geologins Dag

Skåne toppar arrangemangslistan hos Geologins Dag för landskap med flest aktiviteter! Inte dåligt. Fantastiskt roligt att se och bra jobbat. Ett av nästa års nätverksmöten gör vi till ett inspirations- och planeringsmöte inför Geologins Dag 2020. Hoppas att riktigt många vill vara med och arrangera nästa år, när det också är Geologins Dags 20-årsjubileum i Sverige!

Tyvärr är det så att Föreningen Geologins Dag har mist en stor del av sitt stöd då Sveriges Geologiska Undersökning (SGU) meddelat att de inte längre kommer att finansiera den halvtidstjänst som kanslist för Geologins Dag och som varit motorn i föreningens arbete. I nuläget finns ingen konkret plan för hur situationen ska lösas. Ni som “använder” Geologins Dag får väldigt gärna skriva till mig och berätta vad Geologins Dag betyder för er verksamhet, så vidareförmedlar jag era synpunkter i styrelsen, eller skriv direkt till Geologins Daggeologinsdag@sgu.se.


Faktablad om Skånes geologi

Inom kort kommer nya faktablad om skånska geologiska fenomen så titta in på Geopark Skånes hemsida under fliken "Geologi i Skåne". I pipelinen finns bland annat ett blad om det skånska stenkolet, men också om de första djuren i Skåne, som det finns spår av det vill säga.

Fortfarande gäller att om du har något favoritämne du skulle vilja se ett faktablad om är du välkommen att "önska", skriv till info@geoparkskane.se!


Geoguidning vid Lönnebjär arrangerat av Naturskyddsföreningen Kristianstad-Bromölla.

Aktiviteter 2020

I nätverket Geoforum Skåne har vi diskuterat att anordna aktiviteter tillsammans och att göra det så att arrangemanget marknadsförs som ett samarbetsarrangemang med Geoforum Skåne. Det kan t.ex. vara guidningar, vandringar och föredrag eller andra aktiviteter. Syftet är att lyfta och synliggöra nätverket i samband med olika geokulturarvsarrangemang. Målet är att ha en aktiv och fungerande aktivitetskalender inför en etablering av en geopark. Vi vill väldigt gärna samarbeta med fler så kontakta oss gärna! geoforum@geoparkskane.se


Nordiska Geologiska Vintermötet

Geopark Skåne-projektet kommer att presenteras på det 34:e Nordiska Geologiska Vintermötet som går av stapeln i Oslo den 8-10 januari 2020. Det kommer att finnas en egen session för Geoturism och en för Geoutbildning (Geoeducation). Det ska bli roligt att träffa likasinnade i dessa sammanhang! Om man själv vill bidra till konferensen är sista datum för att lämna in bidrag den 19 oktober, så det gäller att snabba på nu! 


Geoparker i Sverige

Ett officiellt nätverk har skapats för geoparker i Sverige. Där ingår: Geopark Siljan som är s.k. Svensk Geopark, Platåbergens Geopark, vilka satsar på att ansöka om UNESCO-status inom kort och projekt Geopark Skåne. Det första nätverksmötet kommer att hållas i november i Skövde. Det blir jättespännande!


Övrigt

Glöm inte att Geopark Skåne finns på Facebook och där kan man också alltid hitta de gamla nyhetsbreven. Vill man kontakta mig går det bra på: info@geoparkskane.se

Det var allt för den här gången!

Vi hörs snart igen!

Följ oss i våra sociala kanaler.


facebookhomepage

Du får detta nyhetsbrev eftersom du kan vara intresserad av vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.