Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

NYHETSBREV september 2019

Hoppas att ni har haft en skön sommar och har förråden fulla med foder och halm. Vi gjorde ett utskick med nyhetsbrev redan för ett par veckor sedan men då det kommit till vår kännedom att alla inte fått sitt nyhetsbrev gör vi nu om utskicket genom andra kanaler och hoppas på mindre tekniskt strul.

Flera baggauktioner har redan avverkats och livdjursinköp och smittskyddet är högaktuellt i Sveriges fårnäring just nu. Vi i MV/CAE programmet är inne i vår mest intensiva period på året där vi skriver den årliga ansökan till Jordbruksverket och arbetar undan granskningen av era djurägarförsäkringar så att alla skall ha sina intyg i tid till höstens aktiviteter.

Tillsammans mot friförklaring

Att djuren kan visa intyg på att de är MV fria är idag ofta ett krav, de flesta anser det vara en självklarhet att livdjursförsäljning endast sker med djur som uppnått M3 status. Så här har det inte alltid varit. Det började på 90-talet med sjukdom och lidande för djuren men också ekonomiskt och känslomässigt lidande för djurägare. Sjukdomens skövlande av fårliv på Island skrämde upp oss rejält och man bestämde sig för starta upp ett kontrollprogram i Sverige med ekonomiskt stöd av Jordbruksverket.

Maedi Visna är idag en ovanlig sjukdom i Sverige, detta beror på att vi under många år har haft detta kontrollprogram och en mycket god vilja i näringen att vara med och följa smittskyddsreglerna i programmet. Detta har vi gjort tillsammans! Sjukdomen är faktiskt så ovanlig idag att vi under nästa år har sökt medel för att tillsammans med SVA utreda möjligheten att vidareutveckla programmet mot ett friförklarande av Sverige från sjukdomen.

Ibland hör vi djurägare som ifrågasätter vikten av programmet nu när sjukdomen är så ovanlig men för mig som veterinär är det raka motsatsen. Det är nu programmet är som viktigast att hålla fast vid, det är nu vi har möjlighet att tillsammans bli av med sjukdomen i landet en gång för alla. Då, om vi lyckas bli friförklarade kan vi slappna av och lätta på kontrollen.

Digitalisering

Vi arbetar hela tiden med att effektivisera programmet och har under 2019 investerat i och arbetat fram en ny digital lösning för MV programmet som kommer lanseras under 2020. Vi hoppas att det på sikt kommer spara administrationstid samt korta ner handläggningstider.

Ekonomi

Vi blir för varje år fler anslutna besättningar vilket är väldigt tillfredsställande men det kräver också större administration och kostnaderna ökar eftersom intäkterna från våra anslutna är en liten del jämfört med anslagen från Jordbruksverket. Jordbruksverket kommer nu också med  effektiviseringskrav och besparingskrav även på detta området vilket gör att vi är tvungna att se över både våra intäkter och utgifter inför nästa års ansökan.

Som ansluten till Maedi Visna programmet har man tidigare endast behövt betala 400 kr för sitt medlemskap vid förnyelse av intyg vilket kan variera mellan var 12:e till var 24:e månad beroende på var man är i programmet. Då vi behöver öka vår självförsörjningsgrad har vi fått ta beslut om att nu införa en årsavgift istället för denna avgift som legat oförändrad under många år. Vi har sänkt avgiften till 350 kr men den kommer alltså gälla årligen för alla i programmet. Provtagningskostnaden kommer att ligga kvar oförändrad med den skillnaden att vi tyvärr inte längre har möjlighet att subventionera den första analyskostnaden som vi gjort i många år för nyanslutna besättningar.


From september i år är det vi som arbetar i teamet runt Maedi Visna/CAE programmet

Cecilia Hagström, administratör

Ulrika Andersson, administratör
Annelie Hellström, veterinär

Malin Bernhard, veterinär

Obs! Påminnelse att vi numera har telefon-tid varje vardag mellan kl. 09.00 – 12.00. Ring 0771-216500

Vi har även en ny gemensam mailadress för frågor från er gällande MV- och CAE programmet:

mv@gardochdjurhalsan.se

Med önskan om en trevlig höst!

/MV gänget

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.