Nyhetsbrev med senaste nytt. Bilderna är länkade. Problem att visa det?  Se det i webbläsaren.

I Rydebäck arbetar vi tillsammans för att skapa en attraktiv livsmiljö för människor, natur, kultur och rekreation.

NYHETSBREV


Nr. 12, 30 augusti 2019   
Kontakt: info@rydebacksbyalag.se Facebook: Rydebäcks Byalag

Ansvarig utgivare: Rydebäcks Byalag,
Ordf. Ingvar Pettersson – Redaktör: Malin Persson

Nyhetsbrevet når varannan vecka ca: 5.000 personer i Rydebäck och omgivningar samt ledande politiker och tjänstemän i Staden.
Byalaget arbetar ideellt och utan personliga ersättningar.


RYDEBÄCKS DAG

Den 7 september smäller det igen

Vi har knappt hunnit dra igång höstsäsongens styrelsearbete men det hindrar oss inte från att ställa till med kalas. Tillsammans med våra samarbetspartners ordnar vi i sedvanlig ordning Rydebäcks Dag. Den 7 september är datumet du ska komma ihåg och nedan hittar du programmet!

Varmt välkomna!

Klicka på bilden för att komma till hemsidan
Klicka på bilden för att komma till hemsidan

BIN

Under sommaren har vi nåtts av flera initiativ för att rädda Sveriges bin. Det handlar om allt från blomsterterrorism, det vill säga att man bombar valfri offentlig gräsmatta med ängsblomsterfrön, till att bygga små insektsbad i trädgården där bina kan dricka. Rydebäcks Byalag vill inte vara sämre och har två lördagar i rad delat ut "bihotell" på Hemköp.

Varför tänker vi på bin?

Bara i Sverige är en tredjedel av våra 270 vilda biarter på väg att försvinna. Gifter, matbrist, ett förändrat landskap och klimatförändringar hotar våra vilda trädgårdsmästare. Det kan få allvarliga konsekvenser för mänskligheten och den biologiska mångfalden. Vi är nämligen helt beroende av bin och andra insekters livsviktiga arbete. Ungefär en tredjedel av den mat vi människor äter är pollinerad av dem.

Varför behöver vi bihotell?

Vilda bin behöver hitta platser i naturen där de kan bygga sina bon. Vissa vill ha dem på och i marken och andra i håligheter i döda träd eller kvistar. Allra bäst är såklart om de själva kan hitta sådana platser. Men jordbrukslandskapet har förändrats och binas boplatser håller på att försvinna. Därför kan vi hjälpa dem på traven.

(Källa: naturskyddsföreningen.se).

Film på youtube. Klicka på bilden för att komma till filmen

AKTIV SOMMAR

Vilken fartfylld sommar vi har haft i Rydebäck och än är den inte slut. Redaktören har dock noterat att det har pågått en himla massa aktiviteter under tiden Nyhetsbrevet har haft sitt sommaruppehåll. Här följer ett par godbitar!

Orienteringstävling i Rydebäck

Den 15 och 16 juni arrangerade Helsingborgs SOK två etapper av tävlingen "Tre skåningar och En dansk" i Rydebäck. Den första etappen arrangerades på Dalhem på fredagskvällen, därefter var det dags för en etapp i Helsingör på lördagsförmiddagen. Tävlingen  avslutades sedan med två etapper i Rydebäck på lördagskvällen och söndagsförmiddagen. Det är en tävling med lite kortare banor s.k. sprintorientering så banlängderna varierade mellan två och fyra kilometer.

Banorna varierade i längd och svårighetsgrad beroende på ålder och hur säker man kände sig på orientering. Totalt startade ca 850 peesoner på lördagen och söndagen. Deltagarnas ålder sträckte sig från cirka fem år upp till drygt 80 år. Främst kom deltagarna från södra Sverige men det fanns några som tagit sig ända från andra länder såsom Norge, Tyskland och Schweiz.

Helsingborgs SOKs medlemmar fick inte springa tävlingsklass utan ca 100 st var istället med och arrangerade.

Barnens dag lockade många

Den 27 juli var det dags för Barnens dag här i Rydebäck. Festligheterna anordnades av Svensk Fastighetsförmedling i  samarbete med Fortuna FF och Hemköp och dagen bjöd bland annat på Knattelopp till förmån för Barncancerfonden, godisregn vid hemköp, uppblåsbar hinderbana och en titt på räddningstjänstens fordon. 

Blivande fotbollsproffs från Rydebäck på Olympias innerplan. Foto: Ingvar Pettersson

Eskilscupen

Den 1-4 augusti spelades Eskilscupen i Helsingborg. Turneringen är en av Sveriges största och lockar årligen cirka 13 000 spelare fördelat på cirka 700 lag. 

Givetvis deltog också våra olika lag i Fortuna FF som ställde upp med hela 27 lag i olika klasser och om redaktören har förstått det rätt kammade man hem ett guld och ett silver! Gratulerar och bra kämpat alla!

Ulla Persson med Spansk Mat och Dryck. Foto: Ulla Tilly Mårtensson

Bokrelease

Sist men inte minst kan vi även berätta om en välbesökt bokrelease som ägde rum den 3 augusti i PS Språktjänsts lokaler. Anledningen till kalaset var att Ulla Persson har släppt en ny bok vid namn Spansk Mat och Dryck.

Personer på plats vittnar om fyra mycket trevliga, välarrangerade och välbesökta event!


SNART SLUT MED JOJO-KORT

Oj, vilken respons!

Detta med kollektivtrafik är inget som rydebäcksbon tar lättvindigt på. Det visade sig med all önskvärd tydlighet när vi i början på sommaren ställde följande, inte helt objektiva fråga, i Nyhetsbrevet: "Vad tycker ni om de nya priserna?"

Kommentarerna lät inte vänta på sig och innan veckan var slut hade vi mottagit en massa kommentarer. Många undrade om det hade med norr och söder att göra, någon undrade varför inte kommunen hade protesterat, ingen var positiv. Detta är några av dem:

"Självklart ska inte Rydebäcksborna betala mer än övriga i Helsingborg!! Vi betalar nog mer skatt härute än många inne i stan!!! Hoppas ni orkar fortsätta att kämpa,ni har vårt fulla stöd."

”Hej Jag håller helt med. Trodde att Skånetrafiken skulle rätta till felet och inte fastställa den felaktiga information att Rydebäck ligger utanför Helsingborgs stadsgräns!"

"Bussresan till Domstens hållplats på väg 111 från Helsingborg C 19.7 km och om man tar stadsbussen till samma hållplats är det 13.2 km. Resan till Rydebäcks station från Helsingborg C om man tar bil på E6:an är 13.8 km. Är resan till Domsten räknat som inom stadsgränsen? Hur förklarar man dessa orimligheter i så fall?"

"En tjänsteman på Skånetrafiken har försummat att se att stadsgränsen ändrades när Rydebäck ingick i Helsingborgs kommun årsskiftet 1970/71 och vi får inte drabbas av det nu så många år efteråt!"

"Hur förklarar Skånetrafiken logiken i deras tankesätt?"

"Har inte Helsingborgs kommun protesterat och stödjer oss?"

"Skånetrafiken när de ändrade inbetalningssättet för flera år sedan lovade att se över omständigheterna när den nya systemet skulle inledas!!! Skandal!”

"Ockerhhöjning, Rydebäck diskriminerat?! Kommunen bryr sig inte! Laröd samma avstånd till centrum, ej denna otroliga prishöjning på biljett."

"Jag håller med om att det är helt orimligt att betala 50% mer från Rydebäck än från Domsten/Hittarp som har samma sträcka till city.

Vi betalar samma skatt i kommunen och då skall samma taxa tas ut för kollektivtrafiken inom Helsingborgs kommun. Att politiker inte anser sig kunna ändra detta är helt fel, då sitter man på fel ”stol”, kan man inte påverka detta skall man inte sitta med i de kommunala uppdragen där de skall företräda oss medborgare."

"Detta är en prioritetsfråga då man anser att det blir billigare att ta bilen till stan än kollektivtrafiken. Vilket miljötänk har Skånetrafiken och våra politiker?"

"Hej!
Man kan undra om de som bor långt norrut i kommunen t.ex. Domsten, dit de gröna bussarna går, också får betala 50% mer. Kanske vi i Rydebäck skulle ha gröna bussar?"

"Idag behövs ingen zon-indelning. Med dagens teknik kan man betala för faktisk res-sträcka. Lika för alla."

"Hur tänker man med de nya priserna?? Helt horribelt!. 35 kronor enkel resa!!"

"Vi är som sagt väldigt många som bor i Rydebäck. Det kommer att innebära att många tar bilen istället.  Och så vill man att folk skall bli mera miljömedvetna?? Rimmar dåligt!!"

"Då kommer det att bli billigare om man är några stycken att ta bilen,  och det är inte bra för miljön!"

"Kämpa på så vi slipper de hutlösa priserna på buss/tåg!!!"

Jo, visst är frågan laddad och inte alls neutralt ställd, men rydebäcksborna förtjänar svar på frågorna och genmäle på sina påståenden. Kanske de ansvariga vill ta en tågresa till vackra Rydebäck och träffa oss? Passa på att ta tåget före den 31 december!


Månsgård

Månsgårdsplanen redo att sättas i verket

Den 11 juni 2019 vann planen för Månsgårdsområdet laga kraft. Detta innebär att det är fritt fram att börja bygga enligt detaljplanen.

Se mer genom att klicka här!


TRÄFFPUNKTEN

Septemberprogrammet ute nu!

Klicka på bilden för att komma till Stadens sida för Träffpunkter. Klicka sedan på Rydebäck.
Klicka på bilden för att komma till Stadens sida för Träffpunkter. Klicka sedan på Rydebäck.

Vad vill du läsa om i nyhetsbrevet? Har du frågor som du vill ha besvarade, har vi missat något vi bör uppmärksamma eller har du något att berätta som kan intressera rydebäcksborna?

Du når mig på redaktor@rydebacksbyalag.se

Jag ser fram emot era bidrag!

/Malin, redaktör.

Observera att genom att maila oss godkänner du att vi sparar dina kontaktuppgifter. Läs mer om vår hantering av personuppgifter genom att klicka här!

Läs tidigare Nyhetsbrev
Kontakta Styrelsen - klicka
Styrelseprotokoll

Medlemsrabatter

Som medlem i Byalaget får du rabatter när Du handlar i vissa butiker. Klicka här för detaljerad information

5% medlemsrabatt gäller ej kampanj- och nettoprissatta varor
20-30% medlemsrabatt
20% medlemsrabatt
10% rabatt
10% medlemsrabatt
10% medlemsrabatt
10-27% medlemsrabatt
10% på vitvaror och elinstallationer 15% på belysning i butik
10% rabatt på skjortor och andra varor.
10% medlemsrabatt på ord. priser
10% rabatt i butiken och 10% på arbetskostnad i verkstad
20% rabatt på arbetskostnad i verkstaden
10% rabatt på biltvätt
10% rabatt på tavlor
10% rabatt på arbetskostnaden
10% medlemsrabatt
10% medlemsrabatt. Ej med andra erbjudande eller presentkort.
10% rabatt till medlemmar
10% rabatt till medlemmar.
10% medlemsrabatt på böcker
10% på konditorivaror och kaffetår.
Medlemsrabatt på elavtal, ange kampanjkod ”byalaget”
Hyr täckt släp 250kr/dygn
10% medlemsrabatt
Atelje Helene - Sömnad ger 15% på försäljningsvaror.

Läsarservice

Klicka för hemsidorna

Träffpunkten
Rydebäcks Bibliotek
Rydebäcks IF
Rya Golfklubb
Varje onsdag på Torget kl. 18
Fortuna FF
Rydebäcks Scoutkår
Boule - klubben
Lions Club
Lions Club
Apoteket
Museiförening och Historia
Skulptör Mikael Liljeqvist
Sv. Pensionärsförbund
Vårdcentralen
Nytt café i Rydebäck. Tel 073-146 46 68
Servicebutiken
tel: 0733-363347
Klicka för mer info.
Stefan Kjernholm Byggkonsult 0760-87 47 02
David Silander Mob.tel: 0721-76 98 80
SÄRÖGATAN 12, RYDEBÄCK
Författare Leif Schönbeck Tel: 073-985393
Ring och beställ: 0723-834070

info@rydebacksbyalag.se.  redaktor@rydebacksbyalag.se
Följ oss på Facebook: Rydebäcks Byalag
Rydebäcks Byalag, Ordf. Ingvar Pettersson – Redaktör:  Malin Persson
 © Rydebäcks Byalag 2013-2018

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en medlem hos oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.

Vill du ändra din E-mail adress så klicka här.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.