Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Hej!

Nu är vi tillbaka igen och det efter en härlig och energigivande sommar och vi har dessutom mycket kul att se fram emot denna höst och vinter. I detta nummer kan du bland annat läsa om nya Riksväg 51, om hålet i fängelsemuren och om Kumlakorven. Trevlig läsning!

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

För att prenumerera på vårt nyhetsbrev, anmäl dig här.


Ny väg mellan Kvarntorp och Svennevad!

I oktober invigs den nya Riksväg 51 som går mellan Kvarntorp och Svennevad.

Det är 13,4 km mötesfri 2+1-väg med hastighet 100 km/tim som öppnas. Hela sträckan får viltstängsel och anslutning i Kvarntorp är vid cirkulationsplatsen i Kvarntorp. Kostnaden för detta hamnar på cirka 260 miljoner kr.

51:an Loppet

För den som vill prova sträckan innan invigningen så arrangeras ett motionslopp den 1 september, för mer information se 51anloppet.se

Nästa sträcka

Nästa sträcka som planeras på Riksväg 51 är mellan Kvarntorp och Almbro. Den 24 juni blev vägplanen för denna sträcka klar, den ligger för närvarande hos Trafikverket för fastställelse. Trafikverkets ambition med Riksväg 51 är att det på sträckan mellan E20 vid Marieberg till Svennevad ska det vara enhetlig standard med så kallad mötesfri 100-väg.


Hål i muren...

Under hösten kommer vi att se ett stort hål i fängelsemuren men lugn bara lugn, allt är precis som det ska.

Allt är planerat in i minsta detalj och anledningen är att H-huset ska rivas och man behöver utrymme för in- och uttransporter. H-huset ligger i sydöstra hörnet på kriminalvårdsanläggningen och har under ett antal år legat i så kallad malpåse. Rivningen på fängelset har pågått en tid men från augusti i år till januari 2020 genomförs nedtagning och bortforsling av H-huset. Ansvarig för rivningen är Specialfastigheter och syftet med rivningen är ge plats åt nya lokaler för cirka 50-60 interner.

Under 2019 har kriminalvården i Kumla ordnat ett 60-tal nya platser genom att det i celler har tagits in tvåvåningssängar. För att klara den ökade beläggningen har man också nyanställt 10-15 personer.


Välkomna till Kumla, Papa Stadium!

Game, set, match!

Den 1 augusti slogs portarna upp till Kumlas första padelhall, Papa Stadium.

Fastigheten, som ligger i korsningen Mastgatan-Radiogatan, ägs av kommunens fastighetsbolag Kumla Fastigheter AB och hyrs av Papa Stadium. 

Kommunstyrelsens ordförande Katarina Hansson och näringslivsutvecklare Sune Valegren var på besök och träffade Mikael Andersell och Anders Sjöberg som driver Papa Stadium. De fick en liten rundtur i de nya lokalerna som inte bara ger plats åt fyra padelbanor utan också en fin entré med gott om sittplatser, omklädningsrum och lekrum.


Byggtema river och bygger seniorboende

Lars-Erik Gustavsson från Byggtema berättar att rivningen av kvarteret längs med Kyrkogatan i Kumla följer planen. På Magasinsgatan 3 finns ytterligare ett hus som ska rivas och det kommer att tas ner under veckorna 37-40.

I kvarterets nordöstra del, mot Köpmangatan/Kyrkogatan, kommer de från vecka 39 att påbörja byggnationen av stommen till det seniorboende som ska byggas. Boendet planeras vara klart i slutet av nästa år och inrymma 55 hyresrätter till de som är 70 år eller äldre.


Upphandlingar

Kumla kommun köper varor och tjänster för cirka 500 miljoner kronor. Årligen genomför vi mellan 25 och 30 upphandlingar.

Här kan du hålla koll på aktuella upphandlingar.

Kalender

Promotionsgolf Kumla Golfklubb
29 augusti och Kumla kommun är med som hålvärd

Kumlahallen 50 år
31 augusti kl. 10-14
Uppvisningsmatcher, prova-på-aktiviteter och andra aktiviteter med något för alla åldrar.

Företagsfrukost på Papa Stadium
4 september

Höstmarknad
13 september är det Kumlamarken vid torget

Kumla handelsdag
21 september kl. 10-16 på Kumla torg


Kumlakorv!

Det finns inte många konsumentprodukter som har Kumla i sitt namn så i detta sammanhang är Kumlakorven unik.

Kumlakorven är en föregångare till dagens varmkorv som togs fram av företaget Lithells. Lithells startade 1907 av Oskar Lithell i ett charkuteri på Hagendalsvägen i Kumla. Verksamheten expanderade och 50 år senare flyttades verksamheten till Sköllersta. Från 1997 ingår Lithells i Atria-koncernen.

Från en liten start på Hagendalsvägen så har detta företag bidragit med starka varumärken som Kumlakorv, Sibylla och Lithells.


Sommar, sol, bad och lediga dagar – och kanske har du ”hemestrat” i Kumla eller besökt andra utflyktsmål i regionen?

Säkert har det både inspirerat och väckt tankar och idéer om vad du kan göra i din egen verksamhet, och kanske vad Kumla kan göra kring mottagandet av våra turister och besökare till kommunen?

Jag är fortfarande nyfiken på just dina tankar kring besöksutvecklingen i Kumla och mitt erbjudande om fika och samtal kring detta står kvar. Hör av dig!

Johanna Uddling, turism- och evenemangssamordnare
019-58 81 04 eller johanna.uddling@kumla.se


visita.se

Visita är en bransch- och arbetsgivarorganisation för besöksnäringen. Visita vill hjälpa företag att växa och utvecklas och är besöksnäringens företrädare i politiska frågor.

Här kan du få råd och stöd i arbetsrätt, personalfrågor och affärsjuridik, du kan beställa böcker, rapporter, mallar och annat du behöver för din verksamhet. De bedriver Visita Akademin med utbildningsverksamhet och erbjuder medlemsförmåner hos olika samarbetspartners.

bfuf.se

Detta är besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond som har funnits i över 10 års tid.

På den här sidan finns en hel del spännande forskningsrapporter och projekt inom besöksnäringen att ta del av. Kanske något som rör just dig och din verksamhet?

Här kan du även anmäla dig till deras nyhetsbrev som gör att du har koll på vad som är aktuellt inom detta område.


Kumla kommun, Torget 1, 692 80 Kumla
019-58 80 00
, servicecenter@kumla.se

Du får detta nyhetsbrev för att du själv har valt att prenumerera på det. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.