Nyhetsbrev med senaste nytt. Bilderna är länkade. Problem att visa det?  Se det i webbläsaren.

I Rydebäck arbetar vi tillsammans för att skapa en attraktiv livsmiljö för människor, natur, kultur och rekreation.

NYHETSBREV


Nr. 11, 7 juni 2019   
Kontakt: info@rydebacksbyalag.se Facebook: Rydebäcks Byalag

Ansvarig utgivare: Rydebäcks Byalag,
Ordf. Ingvar Pettersson – Redaktör: Malin Persson

Nyhetsbrevet når varannan vecka ca: 5.000 personer i Rydebäck och omgivningar samt ledande politiker och tjänstemän i Staden.
Byalaget arbetar ideellt och utan personliga ersättningar.


VILKEN FEST

Drakfesten åter ett uppskattat event

Den årliga drakfesten, som Byalaget anordnar, ägde rum den 1 juni och evenemanget var både välbesökt och uppskattat.

Delar av Byalagets styrelse stod redo vid grillen när de första besökarna anlände stranden runt klockan 11 och det var perfekt väder för ändamålet, som var drakflygning.

Runt 20 drakflygare var på plats och vinden gjorde sitt för att få upp dem i luften. Förutom drakflygarna var en hel del nyfikna supportrar på plats för att äta korv och titta på drakarna.

Överskottet till Barncancerfonden

I vanlig ordning såldes drak-kit för 20 kronor styck veckorna före evenemanget. I kitet fanns allt man behövde för att bygga sin egen drake. Totalt såldes 51 kit och allt överskott av försäljningen gick till Barncancerfonden. Totalt samlade vi in 1910 kronor till Barncancerfonden. 

Stort tack till alla rydebäcksbor samt till Blomsterlandet, Algot Andersson och Hemköp för sponsring av material!

Styrelsen redo för korvgrillning. Foto: Henrik Bengtsson
Foto: Ingvar Pettersson

MIDSOMMAR I RYDEBÄCK

Foto: RIF

Rydebäcks IF hälsar alla välkomna till traditionellt midsommarfirande på Kroka Äng!

Midsommaraftons festliga hållpunkter:
09.00 Alla hjälps åt att plocka blommor och löv
09.30
Vi klär midsommarstången
13.00 Festplatsen öppnas och midsommarstången reses

FISKDAMM – LOTTERIER – CHOKLADHJUL M M 

14.15 Musik, dans- och sånglekar runt midsommarstången under ledning av Juliana Melin från Modig-Annerfjelds Dansskola och midsommartomten Christer Nilsson.
15.00 Tävlingar, säcklöpning, dragkamp och godisregn

FESTMÄRKEN MED FINA VINSTER !

Festmärken säljs som vanligt vid Hemköp, på Hörnan Spel & Tobak och på festplatsen (20 kr st).

Många fina vinster lottas ut på festmärkena. Läs mer på RIF:s hemsida som du hittar genom att klicka här!


ASFALTERING

Det är många som hör av sig, både till Byalaget och till Staden, för att fråga varför det ibland tar lång tid för asfaltering att bli klar. Här kommer ett svar från Staden:

"Alla som vill gräva i allmän platsmark måste söka ett grävtillstånd av SBF [Stadsbyggnadsförvaltningen. Reds anm.]. Detta görs via länk på stadens hemsida. Utöver grävtillståndet kan det även behövas andra tillstånd t.ex trafikanordningsplan och polistillstånd för upplag och bodar utanför arbetsområdet.

Det är sedan den som har grävtillståndet och ansvarar för arbetet som utför skyltning, utmärkning och även återställning efter arbetet. Återställning i asfalterade ytor sker i flera steg, beroende av schaktdjup, trafikmängd etcetra.

Vid liten trafikmängd kan ytorna ligga i bärlager, men vid större trafikmängd läggs ofta ett lager av kallasfalt som kan trafikeras. Detta upplevs ofta som lite ojämnt men håller ihop stenen under.

I gator läggs sedan ett eller flera lager grov asfalt inom ca 3-6 månader. 

Slitlager av en finare asfaltkvalitet utförs av SBF när risken för sättningar efter grävning har avtagit. Om det bara är själva grävningen som ska få ett slitlager utförs detta vanligtvis efter 2-3 år. På en gata med många lagningar och där det befintliga slitlagret börjar bli dåligt kan det dröja längre tid och vi ”väntar in” andra planerade arbeten för att sedan asfaltera gatan i sin helhet.

Stadsbyggnadsförvaltningens olika enheter, trafik, investering och drift & underhåll har gemensamma kartor för planering av framtida arbeten med NSVA och Öresundskraft. Vi träffas även flera gånger årligen för att planera arbeten tillsammans och om möjligt utföra flera arbeten inom ett arbetsområde samtidigt.

Under 2019 planeras inga större asfalteringsarbeten i Rydebäck. Fortunavägen, Fortuna Strand, Storövägen och Landskronavägen över järnvägen står på tur för asfaltering. Dessutom kommer gator där fiber är nergrävt att asfalteras, helt eller delvis inom de kommande åren.

Planerade asfaltarbeten kan man se på karta enligt länk nedan:

https://helsingborg.se/trafik-och-stadsplanering/gator-och-trottoarer/asfaltering/asfalteringsarbeten-2019/"


HUR GICK DET I VALET

Söndagen den 26 maj var det val till EU-parlamentet och i Rydebäck var valdeltagandet, som förväntat, högt. Valdeltagandet för hela riket var 55% men i Rydebäcks tre distrikt var den lägsta siffran hela 62%. Störst i riket blev Socialdemokraterna (23,48%) följt av Moderaterna (16,83%) och Sverigedemokraterna (15,34%).

Rydebäck är uppdelat i tre valdistrikt; Rydebäck N, Rydebäck M och Rydebäck S. I Rydebäck N röstade hela 66%, i Rydebäck M röstade 62% och i Rydebäck S låg valdltagandet på imponerande 69%. Störst i Rydebäck blev moderaterna följda av Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna.

Detaljerna finns att läsa på Valmyndighetens hemsida och dit kommer du genom att klicka här!


GRANNSAMVERKAN

Inbrott avstyrt med grannsamverkan

Förra lördagen gjorde en uppmärksam granne att ett inbrott kunde avstyras och inbrottarna fick lämna med svansen mellan benen och utan byte.

Det var en lördag mitt på ljusa dagen när en man upptäckte en märklig aktivitet i sin grannes hus. Han larmade dels polis och dels sina grannar via grannsamverkansappen Coyards, sedan gick han till huset vilket fick inbrottstjuvarna att fly hals över huvud.

Ägarna till huset hade bara varit borta i cirka 30 minuter när inbrottet skedde, vilket innebär att tjuvarna troligen hade full koll på huset. Däremot hade de inte koll på att gatan i fråga länge har haft en fungerande grannsamverkan.

Tog sig in via uterum

Enligt uppgifter till Byalaget tog sig tjuvarna in via uterummet, där de på något sätt monterade av dörren för att sedan ostört ta sig in i huset.

Ett bra exempel på vad bra det kan vara med organiserad grannsamverkan. Vill du också skydda dig? Titta in på hemsidan för att få veta mer. Klicka här för att komma dit.


SNART SLUT MED JOJO-KORT

Det har väl inte undgått någon att det nu finns tre parallella system för att nyttja kollektivtrafiken till och från Rydebäck. Dels kan man betala med kontokort på bussarna och i automaten vid pågatågsstationen, dels finns det en ny app och dels kan man fortfarande använda sig av Jojo-kortet.

Jojo-systemet är dock på väg att förvinna, till vår stora besvikelse, och priserna kommer snart att skjuta i höjden. Priset kommer, enligt tidigare uppgifter, att bli cirka 50% dyrare. Istället för att betala 25 kronor för en enkelresa till Helsingborgs stadszon kommer rydebäcksborna få betala 35 kronor, vilket man redan gör om man använder Skånetrafikens app. Anledningen till höjningen är att Skånetrafiken gör om zonindelningen och i den nya indelningen hamnar Rydebäck utanför Helsingborgs stadszon.

Hutlöst och helt orimligt, tycker Byalagets styrelse och har därför ställt frågan till samtliga politiska partier som vi har träffat under året. Vissa håller med oss men menar att de inte kan göra något åt det, andra menar att eftersom vi är så många i Rydebäck behövs våra biljettpengar till att finansiera andra delar av verksamheten. Oavsett försöker vi få de styrande att se det orimliga i systemet.

- Vi är en del av Helsingborg, vi är till och med den största stadsdelen. Horribelt att vi ska bli uteslutna på detta sätt, säger Ingvar Pettersson, ordaförande i Rydebäcks Byalag. 

Vad tycker ni?

Skriv till oss så vi kan fortsätta arbetetet med att försöka få Region Skåne och Skånetrafiken att se det orimliga med den planerade höjningen.

Skriv till: redaktor@rydebacksbyalag.se


DEN BLOMSTERTID NU KOMMER...

Foto: Ingvar Pettersson

... med lust och fägring stor.

På onsdagen var det åter dags att plocka fram såväl sommarklänningen som näsdukarna när rydebäcksbarnen stämde upp i skönsång.

Rektor Magnus Lindow höll ett fint tal där han önskade alla barn och  lärare ett fint sommarlov samt välkomna tillbaka nästa termin.

Foto: Ingvar Pettersson

BARN, SAVE THE DATE

Från Fritid Helsingborgs Facebookevent:

"Från norr till söder och väst till öst. Sommaren 2019 kommer att bli extra kul för dig som är mellan 6–15 år. Under två veckor bjuder vi dig på en rad roliga kulturupplevelser runt om i Helsingborg.

Från måndag till fredag, 17-28 juni (ej på midsommarafton) mellan 09:30–15:00, kan du bland annat:
* prova-på Street Art
* skapa din egen favoritfigur och testa roboten SPRKS
* färglägga en levande bild med Quiver och AR teknologi
* skapa ett gemensamt konstverk
* så ett frö, göra armband och prova-på lekar från förr.

Alla prova-på-aktiviteter är gratis och kräver ingen föranmälan. Ålder: 6–15 år."

Rydebäck besöks den 27 juni. Läs mer på hemsidan, som du hittar här: Klicka här för att komma till Helsingborgs stads hemsida!


TRÄFFPUNKTEN

PROGRAM JUNI

Klicka på bilden för att komma till Stadens sida för Träffpunkter. Klicka sedan på Rydebäck.
Klicka på bilden för att komma till Stadens sida för Träffpunkter. Klicka sedan på Rydebäck.

SOMMARLOV

Nu vankas sommarlov även för oss i Rydebäcks Byalags styrelse. Vårt sista styrelsemöte för säsongen håller vi på måndag och detta är det sista brevet för vårterminen.

Under terminen har vi haft sju styrelsemöten, ett stort evenemang som är drakfesten och vi har deltagit i cirka tio möten med lokala och regionala föreningar, politiker och intresseorganisationer. Utöver detta har vi haft kontinuerlig kontakt med Stadens styrande via mail och telefon. Det är med stolthet vi håller aktivitetsnivån hög och vi hoppas att vi förvaltar medlemmarnas förtroende väl!

Vi ses igen den 29 augusti då nästa brev landar i era inkorgar.

Vi önskar er en fantastisk sommar!!


Vad vill du läsa om i nyhetsbrevet? Har du frågor som du vill ha besvarade, har vi missat något vi bör uppmärksamma eller har du något att berätta som kan intressera rydebäcksborna?

Du når mig på redaktor@rydebacksbyalag.se

Jag ser fram emot era bidrag!

/Malin, redaktör.

Observera att genom att maila oss godkänner du att vi sparar dina kontaktuppgifter.

Läs tidigare Nyhetsbrev
Kontakta Styrelsen - klicka
Styrelseprotokoll

Medlemsrabatter

Som medlem i Byalaget får du rabatter när Du handlar i vissa butiker. Klicka här för detaljerad information

5% medlemsrabatt gäller ej kampanj- och nettoprissatta varor
20-30% medlemsrabatt
20% medlemsrabatt
10% rabatt
10% medlemsrabatt
10% medlemsrabatt
10-27% medlemsrabatt
10% på vitvaror och elinstallationer 15% på belysning i butik
10% rabatt på skjortor och andra varor.
10% medlemsrabatt på ord. priser
10% rabatt i butiken och 10% på arbetskostnad i verkstad
20% rabatt på arbetskostnad i verkstaden
10% rabatt på biltvätt
10% rabatt på tavlor
10% rabatt på arbetskostnaden
10% medlemsrabatt
10% medlemsrabatt. Ej med andra erbjudande eller presentkort.
10% rabatt till medlemmar
10% rabatt till medlemmar.
10% medlemsrabatt på böcker
10% på konditorivaror och kaffetår.
Medlemsrabatt på elavtal, ange kampanjkod ”byalaget”
Hyr täckt släp 250kr/dygn
10% medlemsrabatt
Atelje Helene - Sömnad ger 15% på försäljningsvaror.

Läsarservice

Klicka för hemsidorna

Träffpunkten
Rydebäcks Bibliotek
Rydebäcks IF
Rya Golfklubb
Varje onsdag på Torget kl. 18
Fortuna FF
Rydebäcks Scoutkår
Boule - klubben
Lions Club
Lions Club
Apoteket
Museiförening och Historia
Skulptör Mikael Liljeqvist
Sv. Pensionärsförbund
Vårdcentralen
Nytt café i Rydebäck. Tel 073-146 46 68
Servicebutiken
tel: 0733-363347
Klicka för mer info.
Stefan Kjernholm Byggkonsult 0760-87 47 02
David Silander Mob.tel: 0721-76 98 80
SÄRÖGATAN 12, RYDEBÄCK
Författare Leif Schönbeck Tel: 073-985393
Ring och beställ: 0723-834070

info@rydebacksbyalag.se.  redaktor@rydebacksbyalag.se
Följ oss på Facebook: Rydebäcks Byalag
Rydebäcks Byalag, Ordf. Ingvar Pettersson – Redaktör:  Malin Persson
 © Rydebäcks Byalag 2013-2018

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en medlem hos oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.

Vill du ändra din E-mail adress så klicka här.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.